Symptomen longkanker

Symptomen van longkanker

In de beginstadium van longkanker is de kanker nog te klein om de symptomen van longkanker te kunnen waarnemen. Vaak word de tumor dan ook per toeval ontdekt door bijvoorbeeld een radiografische foto van de borstkas. Toch kunnen er wel wat lichte symptomen optreden die je aan het denken zetten, je kunt bijvoorbeeld erg moe zijn, minder eetlust hebben en gewicht verliezen, dit zijn veelvoorkomende symptomen bij veel ziektes, echter wanneer de kanker bijvoorbeeld erfelijk is kun je het beste je arts raadplegen.

De meest voorkomende symptomen die je kunt hebben:

  • Een nieuwe hoest die niet verdwijnt of verergert.
  • Het ophoesten van bloed, het wil niet altijd zeggen dat er sprake is van longkanker wanneer je bloed ophoest, maar in de meeste gevallen is dit wel zo.
  • Een kwart van de longkanker patiënten heeft last van pijn op de borst.
  • Kortademigheid kan een aanwijzing zijn op het uitzaaien van de tumor.
  • Een piep in de ademhaling of heesheid duiden vaak op een ontsteking in de longen die veroorzaakt word door de tumor.

Naarmate de longtumor groter word kunnen de symptomen verergeren:

  • Je hebt een grotere kans op longontsteking, echter word deze geblokkeerd doordat de longtumor groter word en is het vrijwel onmogelijk dat de ontsteking beter word door middel van antibiotica.
  • De kortademigheid kan verergerd worden door vocht tussen de longen en de wand van de borstkas.
  • Door een gezwel die zich bovenin de longen kan bevinden kun je uitstralende pijn ondervinden in de arm en schouder.

De klachten kunnen ook op een andere aandoening wijzen, maar kunnen zeker te maken hebben met longkanker en of met de uitzaaiingen. Een gespecialiseerde arts zal hiervoor onderzoeken doen om de oorzaak van deze klachten te achterhalen.

In sommige gevallen wordt een tumor ontdekt op een röntgenfoto, dit kan puur toeval zijn. Wanneer een foto geen afwijkingen vertoont wil dat niet zeggen dat er geen tumor in het lichaam aanwezig is, de tumor kan bijvoorbeeld nog te klein zijn om op een röntgenfoto te zien.