Het voorkomen van longkanker

Het voorkomen van longkanker

Een roker heeft sneller kans op het krijgen van de ziekte longkanker. Deze ziekte is tegenwoordig in sommige gevallen te genezen. Echter is het voorkomen van beter dan het genezen.

E- sigaret

Een manier om te voorkomen dat je longkanker krijgt is natuurlijk stoppen met roken. Het roken is zeer schadelijk voor de luchtwegen. Per sigaret gaan er zo’n 4000 verschillende chemicaliën de luchtwegen in. Een aantal hiervan blijven zitten in de longblaasjes en andere delen van de longen. Deze deeltjes verpesten eigenlijk de longen zodat je meer moet hoesten, zwaarder gaat hoesten en sneller kortademig bent. Dit kan voorkomen worden door over te stappen op een E-sigaret. Hier zit in plaats van alle slechte stoffen van een sigaret eigenlijk alleen waterdamp en nicotine in. De dosis nicotine kan ook aangepast worden zodat de gebruiker steeds minder nicotine nodig heeft. Het is in ieder geval een stuk minder schadelijk dan het roken van een sigaret of een shagje.

Stoppen met roken

Het belangrijkste om longkanker te voorkomen is te stoppen met roken. 85% van de gevallen veroorzaakt roken longkanker. Bij het stoppen met roken zijn er verschillende hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Het is verstandig om als je stopt een dokter of een arts te bezoeken. Deze kunnen je helpen met vragen die je hebt. Verder kunnen zij ook het gebruik van de hulpmiddelen aan of afraden. Als je wilt stoppen moet je wel echt doorzetten. Want als je er weer een hebt gerookt ben je zo weer begonnen. Vraag ook hulp aan familie en vrienden als het gaat om stoppen met roken. Zij kunnen je helpen ervan af te komen en te blijven.

Slechte stoffen

Het werken met verschillende schadelijke stoffen draagt ook bij aan het risico op longkanker. Deze lijden tot het veranderen van genetische materiaal binnen cellen. Bij deze cellen wordt de zogenoemde celdeling verstoord. Dit zorgt ervoor dat ze sneller delen dan nodig is. Ook het afweermechanisme wordt aangetast waardoor de slechte cellen zich kunnen blijven delen. Deze cellen verspreiden zich ook via de lymfeklieren naar andere delen in het lichaam. Zo zaait de longkanker uit door heel het lichaam.

Geef een reactie